Lesdagen en tijden.
Maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 15.00-15.30uur fysieke training en 15.30-17.00 uur tennis training.
In FOCUS TA oranje/ groene groep trainen kinderen van 6 t/m 11 jaar in spelsituaties volgens de tenniskidsmethode. De tenniskidsmethode is speciaal ontwikkeld gericht op de kenmerken van deze leeftijdsgroep. De ontwikkeling in deze doelgroep gaat van ‘spelend leren naar lerend spelen’ en binnen dit kader is het beginnend wedstrijdtennis een thema. Een brede veelzijdige basis is cruciaal voor een goed vervolg. De trainers die deze trainingen verzorgen hebben naast alle KNLTB licenties de tenniskids 1 en 2 cursussen gedaan. De kleur oranje en groen staan symbool voor de kleur van de tennisbal en de baanafmeting die in deze fase wordt gebruikt. Overigens is de afmeting van het oranje veld vergelijkbaar met de volwassene en een ‘normaal’ tennisveld.
– Dinsdag en Vrijdag 17.00-19.00uur
Hieronder kort een uitleg hierover:
Rood:
- Doel: In de eerste fase maken kinderen kennis met het tennisspel. Zij starten met het ontwikkelen van basisvaardigheden op het gebied van bewegen en coördinatie, nemen deel aan veel leuke fun activiteiten en spelen kleine wedstrijden.
- Leeftijd: In deze fase zijn de spelers van 5-9 jaar oud.
- De baan: De baan is een stuk kleiner (10.97-12.00 m. x 5.485-6.10 m.) De nethoogte is bij voorkeur 80 cm. En het servicevak is 4 m. x 3 m. Dit speelveld kan bijvoorbeeld over de breedte van de baan of in de servicevakken worden uitgezet.
- Ballen: Er wordt gespeeld met een spons/ foam bal. De technische benaming van de bal is stage 3 bal. Deze bal is groter en stuitert minder hoog. Hierdoor kunnen de kids de bal eerder over het net slaan en een rally spelen. Buiten kan dezelfde bal gebruikt worden tenzij het te hard regent en waait.
- Rackets: Het racket is tussen de 43 cm. en 58 cm. Dit is afhankelijk van de lengte, kracht en vaardigheid van het kind.
Oranje:
- Doel: In de tweede fase van Tenniskids wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling. Kinderen leren nieuwe slagen en technieken, die hen helpen om uiteindelijk te kunnen spelen op een grote baan. De wedstrijden worden steeds langer.
- Leeftijd: Van 8-11 jaar, afhankelijk van lengte en kracht van het kind.
- De baan: een volledige baan die in de lengte is ingekort tot 18 meter. De oranje achterlijn bevindt zich op de helft tussen bestaande achterlijn en de servicelijn. De breedte van de baan en de nethoogte zijn gelijk aan de normale baan.
- Ballen: bal geschikt voor driekwart banen. Technisch heet dit een stage 2 bal. Deze bal is zachter en lichter dan een gele bal.
- Rackets: Afhankelijk van lengte en kracht van het kind, tussen de 58 cm. – 63,5 cm. (23”-25”)
Groen:
- Doel: Dit is de laatste fase in de voorbereiding op het ´hele baan´ tennis. Kinderen op deze leeftijd zijn groter en in staat de hele baan te bestrijken. Technieken en tactieken worden verder ontwikkeld evenals de atletische vaardigheden. Wedstrijden worden wederom langer en het competitietennis speelt een belangrijke rol.
- Leeftijd: van 10-12 jaar en evt. ouder.
- De baan: Een volledige tennisbaan.
- Ballen: Een langzamer bal voor de hele baan. Deze bal is iets zachter en lichter dan een normale tennisbal.
- Rackets: Afhankelijk van de lengte en de kracht van de speler tussen de 63,5 cm. En 66 cm. (25”-26”)
Volledig tennis
- Er is geen standaard regel voor wanneer kinderen over moeten gaan naar het ´volledige tennis´, gemiddeld zijn kinderen 11 jaar oud als ze over gaan op het ´volledige tennis´. Het is goed dat de kinderen die al ver genoeg zijn om volledig tennis te spelen, blijven profiteren van de groene bal tot zij minstens 10 jaar oud zijn. Dit moedigt goede techniek aan en ontwikkelt tactiek.
- Trainers hebben duidelijke richtlijnen voor wanneer het tijd is voor een kind om ´volledig tennis´ te gaan spelen. De ouders en de spelers zouden naar deze moeten verwijzen alvorens een kind volledig tenniscompetitie gaat spelen.
Een flexibele benadering. De baanlengte en het type bal dat tijdens Tenniskids wordt gebruikt zijn flexibel. Op welke baanlengte en met welk type bal wordt gespeeld wordt bepaald door de trainer, hij bepaalt welke het meest geschikt is voor het capaciteitsniveau van spelers.
Bijvoorbeeld:
- Een oranje bal kan in een trainingssituatie aan spelers worden geïntroduceerd terwijl zij nog in rood spelen.
- Zo ook kan de groene bal uitstekend gebruikt worden in trainingssituaties door spelers die nog in oranje spelen, maar al klaar zijn om een snellere bal te ervaren.
Een aanpak die geadviseerd wordt is ´Doubling up´. Bijvoorbeeld wanneer de spelers naar Oranje gaan, is het verstandig ook competities/wedstrijden te blijven spelen in rood, dit om vertrouwen te handhaven en te bouwen. Zo ook wanneer de spelers van oranje naar groen gaan en van groen naar het volledige tennis.